onderfamilie

Linsangs

prionodontidae - linsangs

De linsangs zijn roofdieren die leven in het zuidoosten van Azië.  Ze komen voor van Nepal, India, China, Maleisië tot Borneo en Java.  Vroeger hoorden ze bij de civetkatten, maar onderzoeken hebben aangetoond dat ze een aparte groep vormen.  Het zijn slank gebouwde dieren met een lange hals en een vacht met strepen en vlekken.  Ze worden 30 tot 45 centimeter lang en hebben een staart die bijna even lang is.  Die staart is mooi geringd.  Aan de poten zitten stevige klauwen die kunnen worden ingetrokken. 

Je vindt de linsangs in regenwouden tot soms meer dan 2500 meter hoogte.  Het zijn nachtdieren die overdag in de bomen slapen of in holtes of holle boomstammen.  In de nacht gaan ze jagen.  Ze klauteren en klimmen makkelijk en dalen in de bomen vaak met de kop naar beneden.  Onderweg plassen ze tegen bomen of schuren tegen struiken om hun terrein af te bakenen.  Ze leven van knaagdieren, vogels, hagedissen, slangen, kikkers, insecten en andere kleine dieren.  Soms eten ze ook aas.  Met een beet in de nek wordt de prooi gedood. 

In de paartijd werpen de vrouwtjes tot 2 pups die na 4 maanden volgroeid zijn.  Omdat de dieren vooral in denacht leven, is er nog weinig over hen gekend.  We weten wel dat het minder goed met hen gaat omdat wouden worden gekapt.  Zo hebben ze minder en minder plaats om te overleven.  Vroeger werd er ook op hen gejaagd om hun vacht. 

foto’s : unknown

2 soorten

gestreepte linsang

gevlekte linsang