soort

De Perzische fluithaas

afghan pika - ochotona rufescens

De Perzische fluithaas is een haasachtige die behoort tot de familie van de fluithazen. Ze komen voor in Turkmenistan, Afghanistan, Iran en Pakistan. Daar leven ze op een hoogte van 2 tot 4 duizend meter op steppen en in valleien. Tussen rotsen graven ze hun holen. Je vindt ze ook in de buurt van jeneverbesbossen en graanvelden.

De vacht is grijsbruin met een witgrijze buik en een lichtere kraag. Hun kop is vrij groot en bovenaan licht gebogen. Het zijn dagdieren die je vooral in de ochtend zal opmerken. Dan zitten ze lekker samen in groepjes en kleine families van soms 70 dieren. De grootte van de groepen hangt af van het weer. Ze zetten hun gebied af met geurtjes die uit een halsklier komen.

De belangrijkste vijanden zijn roofvogels en adders. Zelf houden ze van distels en droge planten. Ze houden ook een voorraad van gedroogde planten. Soms gaan ze zelfs stelen bij de buren. Ook voor de landbouwers kunnen ze schade aanrichten als ze de tarwe, appels of walnoten komen stelen. In de paartijd worden 5 tot 7 jongen geboren.

Omdat ze op vele plaatsen voorkomen is deze soort niet echt bedreigd. Maar op plaatsen waar vele bossen worden gekapt, gaat hun aantal achteruit.

foto’s : unknown, vandenbrinck