orde

Pissebedden

isopoda - isopods

Pissebedden zijn geen insecten, maar geleedpotigen.  Ze zijn dus dichte familie van de krabben en de kreeften.  De meeste kreeftachtigen leven in zee.  De pissebed is een van de weinigen die op het land kunnen leven. 

Het is plat en bruin tot grijs van kleur.  Sommige soorten hebben lichtere of donkere vlekken.  De meeste soorten worden ongeveer zo groot als je duimnagel.  Hun segmenten zijn duidelijk te zien.  Dat zijn de deeltjes van hun lichaam.  Ze kunnen alleen op natte plaatsen leven en zijn te vinden tussen de bladeren en onder stenen en houtblokken.  Ze leven van zachte en natte rotte bladeren.  Sommige soorten eten ook wel paddenstoelen.

Een jonge pissebed is kleiner en heeft minder segmenten en poten dan de volwassen pissebed.  Ze vervellen vaak en per vervelling wordt het aantal segmenten en poten groter.  Sommige pissebedden zijn wat sneller en rennen weg maar de meeste soorten zijn erg langzaam.  Als ze worden aangevallen doen ze niet veel om zich te verdedigen, maar trekken hun pootjes en antennes in en houden zich dood.  Vaak lukt dat goed.  Het is een van de weinige dieren met kieuwen die op het land leeft.  De kieuwen moeten altijd vochtig blijven.  Als ze toch uitdrogen gaat de pissebed dood.  Het is een ongevaarlijk en een nuttig dier omdat afval wordt gegeten en alles netjes opruimt.

foto’s : s pothoven, uwe kils

8 soorten