soort

De moeflon

mouflon - ovis aries orientalis

De moeflon is een soort schaap.  Het is het kleinste wilde schaap.  Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben hoorns.  Bij oudere mannetjes kunnen die hoorns erg groot worden.  De hoorns krullen naar achter en worden tot 80 centimeter lang.  De vacht van de mannetjes verandert in de winter en krijgt op de rug een licht zadel.  Ook de poten worden lichter en het lijkt of hij witte sokjes draagt. 

De dieren worden tot 120 centimeter groot met een kort staartje.  Ze wegen tot 40 kilogram.  Omdat de moeflons op verschillende plaatsen voorkomen, spreken we van enkele ondersoorten.  De dieren leven van grassen, twijgen, knoppen en jonge bladeren.  In de winter scheuren ze de schors van de bomen.  Het zijn dieren die schuw zijn en liever in de nacht of de vooravond op zoek gaan naar eten.  De vrouwtjes leven samen met hun jongen.  In de paartijd loopt er ook een mannetje bij. 

In oktober en november kunnen de rammen flink vechten om de vrouwtjes. Dan wordt er gepaard zodat de lammeren in de lente geboren worden. De dieren worden tot 14 jaar oud. Je vindt de moeflons in bossen op een helling of in weiden in de bergen. Ons tam schaap is afkomstig van deze moeflon.

foto’s : petra karstedt, jessica dennett

2 ondersoorten

Europese moeflon

Cypriotische moeflon