soort

Het Boliviaans behaard gordeldier

chaetophractus nationi - andean hairy armadillo

Het Boliviaans behaard gordeldier is een zoogdier uit de familie van de gordeldieren dat voorkomt in Bolivia, Peru en Chili in Zuid-Amerika. Het telt tot 18 beweegbare banden die over het lijf lopen. Overal heeft het haar van op de rug tot over de buik en de poten. Ze hebben een lichtbruine tot beige kleur. Hun tanden zijn uniek omdat die blijven groeien en geen glazuur hebben. Ze voeden zich met alles zoals granen, wortels, vruchten, rottend vlees met maden en kleine diertjes. Hun voedsel vinden ze door te graven tussen de bladeren.

De dieren zijn bedreigd voor hun schild dat als muziekinstrument wordt verkocht en voor hun vlees dat gegeten wordt. Maar ze verliezen ook hun leefgebied door de aanleg van wegen en door de landbouw.

Ze graven ook tunnels met hun voorpoten waarin ze schuilen. In de zomer zitten ze door de hitte overdag in hun hol en gaan ’s nachts op zoek naar voedsel. Maar ook in de winter blijven ze vaak in hun hol om de warmte op te zoeken. Mannetjes staan bekend om hun langste penis in verhouding tot de lengte van hun lichaam. De vrouwtjes krijgen twee jongen nadat ze twee maanden zwanger zijn.