familie

Bulvleermuizen

molossidae - free-tailed bats

Bulvleermuizen zijn vleermuizen die over de hele wereld voorkomen maar meestal in tropische landen.  Ze zijn dichte familie van de gladneuzen.  Ze hebben een brede snuit met vlezige lippen.  Hun oren zijn kort en breed en de ogen zijn vrij klein.  Hun vacht is kort en dicht en is meestal zwart, bruin of rood.  De staart is lang en steekt ver buiten de vlieghuid.  Hij wordt gebruik om dingen af te tasten. 

Het zijn echte nachtdieren die overdag slapen in holen, gebouwen en grotten.  Vaak slapen ze met honderdduizenden samen.  In koudere plaatsen houden ze geen winterslaap, maar trekken weg naar warmere streken.  Alle soorten zijn insecteneters die vaak heel hoog kunnen vliegen.  Wat zijn in de nacht doen op die hoogte, doen zwaluwen en gierzwaluwen overdag. 

foto’s : casados morcegos.org, j scott altenbach, washington.edu

soorten

wroughtons vrijstaartvleermuis

angola-vrijstaartvleermuis

Europese bulvleermuis

halsbandvleermuis

guanovleermuis

zwarte fluweelvleermuis

naakte vleermuis

mutsvleermuis