familie

Dwergmaki’s

cheirogaleidae - dwarf and mouse lemurs

De dwergmaki’s behoren tot de primaten en tellen 30 soorten die niet allemaal een Nederlandse naam hebben.  Je vindt ze enkel in Madagaskar.  Het zijn de kleinste primaten die er bestaan en hebben een lange vacht met een lichtere kleur van buik.  Ze hebben dunne oren, grote ogen en lange achterbenen.  Vooral tijdens de nacht vind je ze klimmend en springend in de bomen.  Daarbij gebruiken ze hun lange staart om hun evenwicht te houden.  Tijdens de dag slapen ze in holtes in de bomen of in nesten die ze zelf hebben gemaakt.  Je vindt de dieren meestal als koppeltjes samen met hun jongen.  In hun staart slaan ze vet op dat ze later kunnen gebruiken als ze in een zomerslaap zitten. 

Het zijn echte alleseters en eten vruchten, bladeren en nectar, maar ook insecten, spinnen en kleine zoogdieren.  Het nest bestaat meestal uit 1 tot 4 jongen die na 60 dagen worden geboren.  Hun grootste vijanden zijn de uilen en kleine roofdieren.  Maar vooral de mensen maken hun leefplaats stuk. 

foto’s : adam britt, petra lahann, gabriella skollar, vladimir mothyka

geslachten

katmaki’s

pluimoorkatmaki’s

muismaki’s

vorkstreepmaki’s