geslacht

Buidelhazen

lagorchestes - hare-wallabies

De buidelhazen behoren tot de kangoeroes en worden ook wel haaswallabies genoemd.  Ze komen voor in Australië en kregen hun naam omdat ze lijken op hazen en zich ook zo voortbewegen.  Het zijn nachtdieren die alleen leven en zich vooral met planten voeden zoals grassen en kruiden.  Er bestaan maar 4 soorten buidelhazen, waarvan er al 2 zijn uitgestorven. 

De dieren worden 31 tot 47 centimeter groot met een bijna even lange staart. De vacht is dicht en vrij lang en is grijsbruin tot roodachtig gekleurd. De achterpoten zijn opvallend langer en sterker dan de voorpoten. De gespierde staart dient voor het evenwicht. Ook de korte nek valt op zodat ze er gedrongen uitzien.

De buidelhazen komen voor in grote delen van het noorden van Australië. Daar vind je ze in open bossen, struiken en graslanden. Overdag zitten ze verscholen in de schaduw onder een boom.

foto’s : korinek,

4 soorten

brilbuidelhaas

oostelijke buidelhaas

gestreepte buidelhaas

westelijke buidelhaas