soort

De alpaca

vicugna pacos - alpaca

De alpaca is een soort kameelachtige uit Zuid-Amerika en behoort tot de eeltpotigen.  Hij leeft hoog in de bergen en wordt dikwijls als huisdier gehouden.  Hij heeft een lange vacht soms tot aan de grond die veel verschillende kleuren kan hebben.  Vooral voor zijn wol wordt hij gehouden.  Elk jaar wordt hij flink geschoren.  Hij wordt ongeveer 25 jaar oud.

De meeste alpaca’s worden door Indianen gehouden, maar er zijn ook speciale fokkerijen.  Er wordt ook op gereden of gewoon voor het plezier gehouden, zoals wij een hond of een poes houden.

Het leven in de bergen is hard.  Overdag zitten ze in de brandende zon en in de nacht vriest het flink.  Een vrouwtje noemen we een merrie en kan per jaar één jong krijgen.  Als de merrie een hengst niet wil, dan zal ze naar hem spuwen.  Ze zullen niet naar mensen spuwen, alleen naar elkaar.  

Alpaca’s grazen zoals koeien in een wei.  Loeien doen ze niet, ze hummen wat.  Als er gevaar is, dan hinniken ze als een paard.  Gevaarlijk zijn ze helemaal niet.

foto’s : russel gz, johann dreo, kyle flood, patrick furlong