soort

De Cope’s grijze boomkikker

cope's gray tree frog - dryophytes chrysoscelis - southern gray tree frog

De Cope’s grijze boomkikker is een kikker uit de familie boomkikkers.  De naam verwijst naar de ontdekker Edward Cope die de kikker voor het eerst beschreven heeft.  Ze komen voor in de Verenigde Staten.  Hij lijkt op de gewone grijze boomkikker en heeft op de rug een donkere tekening die op een landkaart lijkt.  Verder heeft deze soort een groengrijze kleur, een lichter vlekje onder ieder oog, een ruwe huid en een sterk gedrongen lichaam.  Ze hebben geen wratten op hun huid. 

Deze soort kan sterk van kleur veranderen, van witgrijs tot donkergroen en bruin. Ze worden tot 6 centimeter groot, maar blijven meestal wat kleiner.  De Latijnse naam betekent ‘gouden poten’, wat verwijst naar de roodgele kleur aan de binnenkant van de dijen.  Het is bedoeld als schrikkleur.

De lokroep is een luid zoemend dat vele kilometers ver nog te horen is.   Mannetjes maken hogere en snellere geluiden.  De afzet van de eieren vindt vaak plaats kleine plasjes.  Het voedsel bestaat uit allerlei kleine ongewervelde diertjes.