soort

De Afghaanse vos

vulpes cana - blanford's fox

De Afghaanse vos behoort tot de echte vossen.  Het zijn kleine dieren met grote oren en een lange dikke staart.  Door hun spitse snuit lijken ze wat op een katachtige.  De vossen worden tot 90 centimeter lang met hun staart van 40 centimeter inbegrepen.  De hoogte tot hun schouders gemeten is ongeveer 30 centimeter.  De vacht kan zwart, bruin, grijs of gevlekt zijn.  De zijkanten zijn lichter gekleurd.  Hun buik is geelachtig.  De dikke staart heeft een donker of wit puntje.  De dieren worden tot 10 jaar oud in de natuur. 

Deze soort is dichte familie van de fennek.  Het zijn echte alleseters en leven van insecten zoals kevers, sprinkhanen, mieren, wespen en termieten, maar ook knaagdieren en vruchten.  Ze kunnen prima klimmen en maken flinke sprongen op rotsen en kliffen.  Na het paren worden de jongen na 50 dagen geboren.  Meestal zijn het nestjes van 3 tot 6 jongen.

De vossen komen voor in rotsachtige gebieden van Afghanistan, Egypte, Iran, Israël, Jordanië, Oman, Pakistan, Turkmenistan en Saoedi-Arabië en Jemen. Meestal worden de vossen door de mensen bejaagd en met gif gedood omdat ze te dicht bij het vee of de huisdieren komen. Maar ook omdat de pels van deze dieren zo mooi is.

foto’s : eyal bartov, king saud university , rudloff