geslacht

Wollige dwergbuidelratten

micoreus - mouse opossums

De wollige dwergbuidelratten zijn een geslacht buideldieren uit de orde van de opossums.  Sinds kort behoren ze tot het geslacht van de dwergbuidelratten.  Ze komen voor in Midden-Amerika en Zuid-Amerika.  Het zijn diertjes die goed lijken op muizen maar toch geen buidel hebben.  Hun vacht is grijs of bruin bovenaan en onderaan lichter van kleur en ziet er wollig uit.  Hun ogen zijn groot zoals bij alle andere opossums.  De snuit is spits en ook de oren zijn groot.  Ze worden ongeveer 12 tot 21 centimeter groot met een staart die langer wordt dan zijn lichaam.  De diertjes komen voor in bossen en zijn vooral nachtdieren. 

Ze zijn niet echt bedreigd maar verliezen wel plaats om te leven omdat mensen bossen omhakken.  Vroeger behoorden ze tot de dwergopossums, maar door de andere vorm van hun schedel en hun dikke huid horen ze nu tot een aparte groep. 

Ze komen alleen voor en leven in de bomen, maar ook op de grond.  Ze leven van insecten en fruit.  Omdat de vrouwtjes geen buidel hebben worden de jongen de eerste maanden aan de tepels gehangen.  Zo sleept mama ze overal mee naartoe. 

foto’s : ramon campos,

3 soorten

grijze dwergbuidelrat

grauwe dwergbuidelrat

Alston-dwergbuidelrat