soort

De wigstaartarend

wedge-tailed eagle - aquila audax - eaglehawk

De wigstaartarend is een roofvogel uit de familie van sperwerachtigen. Ze komen voor in Australië, waar het de grootste roofvogel is in het land.  Het is een zeer grote roofvogel met een spanwijdte van 180 tot 250 centimeter en een lengte van 85 tot 110 centimeter.  De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes.  Volwassen vogels hebben een bruinzwart verenkleed.  Jonge vogels hebben een goudbruine kop, vleugels en rug.  De poten zijn tot aan de tenen gevederd.  De staart heeft de vorm van een wig en dankt hieraan zijn naam. 

De vogels komen voor in heuvelachtige gebieden in heel Australië en Tasmanië en op de savanne en graslanden van Nieuw-Guinea.  Omdat het op vele plaatsen verspreid voorkomt is de wigstaartarend weinig bedreigd.  

De arend is vooral een aaseter, maar ook levende dieren worden gevangen.  Reptielen, vogels, hazen en konijnen zijn de voornaamste prooidieren en grotere dieren als kangoeroes of schapen worden heel af en toe gevangen.  Vanuit de lucht speurt hij naar voedsel, meestal op een hoogte van 2000 meter.  Wanneer een prooi wordt gezien, wordt deze na een glijvlucht op de grond gevangen.  Hij bouwt grote nesten van takken in hoge bomen.

foto’s : djambalawa, thomas schoch, firoo2