geslacht

Buidelkikkers

gastrotheca

De buidelkikkers vormen een groep van kikkers die nog maar pas deze naam hebben gekregen.  Er zijn ongeveer 58 soorten in deze familie.  Vroeger hoorden ze bij de boomkikkers.  Alle soorten leven in Midden- en Zuid-Amerika en leven in de bomen van de regenwouden.  Daar regent het vaak en is het erg warm.  Ze eten insecten, wormen en andere kleine diertjes. 

Ze hebben hun nieuwe naam gekregen omdat de vrouwtjes hun eitjes meedragen in een soort flap die aan hun buik zit.  Het lijkt op een buidel.  Als de eitjes uitkomen dan gaat het vrouwtje de kleine kikkervisjes afzetten in de kelk van een bromelia.  Dat zijn mooie bloemen die aan de bomen groeien in het oerwoud.  In deze bloemen zitten de kleintjes veilig voor vijanden. 

Het zijn groene kikkers met 2 tot 3 donkergroene strepen op de rug tot aan de kop.  Ze hebben ook een witte buik met zwarte vlekjes.  De kikkers kunnen van kleur veranderen, soms tot bruin.

Ze worden niet groter dan 4 centimeter.  Sommige soorten houden hun eitjes niet op de buik, maar op de rug.  Het lijkt of ze op hun rug plakken zoals de vroedmeesterpadden. 

foto’s : catenazzi, rivera correa, brian gratwicke, oskar

enkele van de vele soorten