orde

Schubdieren

pangolin - manidae

De schubdieren zijn een groep dieren die horen tot de zoogdieren.  Ze worden ook pangolins genoemd.  Je vindt ze vooral in Afrika en Azië.  De naam is zo gegeven omdat deze dieren een vreemde vacht hebben.  Hun lichaam is bedekt met schubben.  Over de ganse rug van de dieren liggen plaatjes als dakpannen overeen.  De buik en de binnenkant van de poten zijn niet bedekt met schubben. 

Als ze in gevaar zijn, kunnen ze zich oprollen net als een egel.  De schubben vormen dan een sterke bol rond het lichaam, waar de vijand niet doorheen kan.  Alleen de hyena en enkele grote katten raken hier wel door.  Schubdieren eten het liefst mieren en termieten.  Ze hebben een lange, dunne tong die plakt van het speeksel.  Ze hebben geen tanden, maar al hun voedsel wordt in de maag gemalen.

De oortjes zijn heel klein of ontbreken zelfs.  Hun voorpoten zijn kort en krachtig waarmee ze kunnen graven naar de insecten.  Je vindt de dieren vooral in de bossen en de graslanden.  Er zijn enkele soorten die in de bomen leven.  Deze dieren hebben dan ook een grijpstaart, zodat ze zich bij het klimmen goed kunnen vasthouden.  De meeste dieren leven alleen en krijgen één jong.  Als de moeder gevaar ziet, zal ze zich direct rond haar jong rollen met haar sterke schubben.

1 familie – 8 soorten

Indisch schubdier

Javaans schubdier

Chinees schubdier

temminckschubdier

foto’s : eldevan lobo, unknown