soort

De Amerikaanse marter

american pine marten - martes americana - american marten - pine marten

De Amerikaanse marter is een marterachtige die leeft in Noord-Amerika en lijkt op de Euraziatische boommarter.  Hun kop is lichter gekleurd. Ze worden 50 tot 70 centimeter groot met een lange volle staart.  De vacht is bruinig met donkere poten.  Opvallend is zijn oranje tot geelbruine keelvlek.  Mannetjes worden groter dan vrouwtjes.

Hij leeft de meeste tijd op de grond, waar hij jaagt op zijn prooi.  Zijn grote poten zorgen ervoor dat hij niet door de sneeuw zakt.  Andere belangrijke prooidieren zijn andere woelmuizen, eekhoorns, konijnen, vogels en reptielen.  Maar ook insecten, aardwormen, eieren, aas, vruchten en honing worden gesmaakt. Het gebeurt soms dat hij zijn etensrestjes begraaft voor later.

De Amerikaanse marters leven in de bossen van Canada tot in Californië en in het oosten rond de Grote Meren tot New York.  Hij heeft een voorkeur voor naaldwouden, met dode stammen, takken en bladeren. 

Overdag schuilt hij in een boom- of rotsholte.  Dit kan een omgevallen stronk, een eekhoornnest of zelfs een spechtenhol zijn.  Hij maakt een nest van gras en bladeren.