soort

De appalachenkatoenstaart

appalachian cottontail - sylvilagus obscurus

De appalachenkatoenstaart is een soort konijn dat behoort tot de katoenstaartkonijnen.  De dieren zijn erg zeldzaam en komen voor in het oosten van de Verenigde staten.  Het zijn kleine diertjes die voorkomen in bergachtige streken en goed tegen de koude kunnen.  Ze hebben een geelbruine met zwarte vacht.  Er zit een bruine en rode vlek om de hals.  De buik is meestal wit.  De diertjes worden tot 40 centimeter groot en leven amper één jaar. 

De konijnen leven tijdens de avond en de ochtend. Overdag schuilen ze voor roofdieren onder boomstammen of in holen. Een echte winterslaap houden de konijnen niet. Ze blijven het ganse jaar door paren, maar in de winter vermindert het duidelijk. Het vrouwtje draagt haar jongen 28 dagen en begint dan een nestje te graven. Met plukken uit haar vacht, bessen en bladeren bouwt ze haar nest. Ze paren 3 tot 4 keer per jaar en krijgen telkens 4 jongen.

Je vindt deze dieren in de bergen tot op een hoogte van 700 meter.  Met hun knap gehoor en zicht kunnen ze snel wegkomen als er een vijand in de buurt is.  De moeder verwittigt haar jongen met een knorrend geluid.  Vaak verdwijnt ook de leefplaats van de konijnen, omdat er meer huizen worden gebouwd.  Maar er wordt ook gejaagd op de dieren. 

foto’s : carly & art, pippen, howcheng