soort

De sissende kakkerlak

gromphadorhina portentosa - madagascar hissing cockroach - hissing cockroach

De sissende kakkerlak is een insect dat behoort tot de kakkerlakken.  Het zijn grote insecten die tot 8 centimeter lang kunnen worden.  Je vindt ze enkel in Madagaskar.  Hun naam komt van het geluid dat ze maken als er gevaar dreigt.  Dan gaan ze sissen om hun vijand te doen schrikken.  Het zijn insecten die bij ons soms in grote kweekbakken wordt gehouden.  Ze hebben behaarde antennes en zijn roodbruin van kleur.  Telkens ze vervellen zijn ze wit van kleur.  Maar binnen de drie uur hebben ze terug hun roodbruine kleur. 

De dieren houden van flinke warmte tot wel 30 graden.  Ze eten echt alles en lusten ook het afval dat door mensen wordt achtergelaten.  Het zijn snelle lopers die makkelijk op muren en zelfs glas kunnen lopen.  Toch kan je ze makkelijk oppakken en doen ze geen kwaad.  Je moet dan wel tegen het gesis kunnen.  De mannetjes durven wel eens met elkaar vechten om het beste plekje.

De vrouwtjes leggen eieren in pakketjes.  Na zes keer vervellen zijn de dieren volwassen.  Hoe warmer, hoe beter dat gaat.  De pakketjes worden niet door het vrouwtjes gelegd maar netjes bijgehouden.  Ze blijven in haar lijfje zitten en worden dan na 60 dagen geboren.