geslacht

Boomkangoeroes

tree-kangaroos - dendrolagus

De boomkangoeroes behoren tot de familie van de kangoeroes en leven zoals de naam het zegt vooral in de bomen.  Je vindt ze in de regenwouden van Nieuw-Guinea, Australië en de eilanden in de buurt.  De voorpoten zijn lang en sterk en hebben grote klauwen om vlot in de bomen te kunnen klimmen.  De achterpoten zijn even groot als de voorpoten.  Hun staart is lang maar is geen grijpstaart.  De dieren worden 50 tot 80 centimeter groot met een staart die even lang wordt.

Deze kangoeroes klimmen graag en heel goed in de bomen.  Ze kunnen ook van boom naar boom springen, soms over een afstand van 10 meter.  Bij het dalen in een boom gaan ze eerst met hun staart naar beneden.  Als ze op de grond lopen, doen ze dat vaak met sprongetjes.  Ze leven van bladeren en vruchten die zowel op de grond als in de bomen worden verzameld.  Mannetjes kunnen hun terrein afzetten met geurtjes die uit de huid van hun keel komt.  Meestal is dat niet verder dan enkele bomen waar een mannetje met zijn vrouwtje samen leeft. 

Vele soorten zijn bedreigd door de jacht door mensen.  Maar ook het verdwijnen van de bossen is een grote bedreiging.  In totaal zijn er 12 soorten boomkangoeroes. 

foto’s : korinek,

8 soorten

grijze boomkangoeroe

goudmantelboomkangoeroe

goodfellowboomkangoeroe

lumholtzboomkangoeroe

bennettboomkangoeroe

matschieboomkangoeroe

doriaboomkangoeroe

bruine boomkangoeroe