familie

Ooievaars

ciconia - storks

De ooievaars zijn een groep vogels met lange poten en een lange hals.  Ze worden ongeveer 150 centimeter groot en kunnen dertig jaar worden.  Ze eten vooral kikkers en grote insecten, maar ook jonge vogels, hagedissen en knaagdieren vinden zij best lekker.  Er bestaat ook een zwarte ooievaar.  Het zijn trekvogels die grote afstanden af kunnen leggen.  Ze verblijven tijdens de winter liever in warmere streken.  Ze vliegen tot in Spanje en zelfs tot aan de verste punt van Afrika.

Als twee ooievaars op hun nest zitten, tonen ze elkaar hun liefde met enorm geklepper van hun snavels.  Ze blijven niet voor altijd samen zoals de zwanen, maar kunnen wel moeilijk hun nest verlaten.  Als ze na de winter terugkeren, kiezen ze meestal hun eigen nest terug uit.  Daarom blijven zo vele paartjes heel lang samen.  Vroeger werd gezegd dat de ooievaars kindjes brachten.  Dat komt vooral omdat deze vogels hun nest vaak op een schouw bouwden.

foto’s : krzysztoff, m betley, gnu, bramvanoirschot

soorten

Indische gaper

Indische gaper (2)

abdims ooievaar

abdims ooievaar (2)

zwartsnavelooievaar

zwartsnavelooievaar (1)

bisschopsooievaar

bisschopsooievaar (4)

Indische nimmerzat

Indische nimmerzat (3)

Afrikaanse gaper

Afrikaanse gaper (4)

magoeari

magoeari (1)

zwarte ooievaar

zwarte ooievaar (4)

Maleise nimmerzat

Maleise nimmerzat (3)

ooievaar

ooievaar (2)

soenda-ooievaar

soenda-ooievaar (2)

reuzenooievaar

reuzenooievaar (3)

zwarthalsooievaar

zwarthalsooievaar (2)

zadelbekooievaar

zadelbelooievaar (4)

Afrikaanse nimmerzat

Afrikaanse nimmerzat (3)

Afrikaanse maraboe

Afrikaanse maraboe (2)

Indische maraboe

Indische maraboe (3)

Javaanse maraboe

Javaanse maraboe (2)

kaalkopooievaar

kaalkopooievaar (3)