familie

Gibbons

gibbons - hylobatidae

Gibbons vormen een familie onder de mensapen.  Er bestaan wel 14 soorten gibbons, waaronder de withandgibbon.  De dieren zijn niet zo groot en leven samen in groepen van 2 tot 6 dieren.  Zij leven hoog in de bomen en hebben lange armen met handen die speciaal gevormd zijn om gemakkelijk langs de takken te slingeren.  Wanneer ze op de grond lopen, lopen ze rechtop.  De grote mensapen lopen op handen en voeten.  Jonge gibbons blijven de eerste twee jaar zeer dicht bij hun moeder.  Stropers die de jonge dieren willen vangen om ze als huisdier te verkopen, moeten dan vaak de beide ouders doden.  Dieren in kooien hebben het erg moeilijk en hun tanden worden afgeknipt.  In Thailand bestaan  plaatsen waar ze de gibbons die gevangen werden, redden en terug naar het oerwoud te brengen.

De gibbons komen vooral voor in Azië en hebben een slank lichaam, maar geen staart.  Hun kop is klein en rond, de vacht dicht en zacht.  Ze maken soms sprongen van meer dan 10 meter en laten zich vaak van grote hoogte vallen, om in één sprong op andere takken te komen.  Hierbij gaan ze razendsnel te werk.

Ze zoeken samen naar voedsel.  Hun voedsel bestaat vooral uit planten maar ook uit insecten, eieren en jonge vogels.  Wanneer twee groepen te dicht bij elkaar komen, laten ze direct een luid gebrul horen.  Bij dit schreeuwgevecht wint de groep die het luidst schreeuwt.  Gibbonvrouwtjes brengen gewoonlijk om de twee jaar een jong ter wereld.  Het wordt bijna naakt geboren en zoekt warmte in de vacht van zijn moeder.  Een gibbon weegt ongeveer 15 kilogram. 

De siamang is de grootste gibbon.  Hij leeft in de bossen van Thailand.  De siamang vormt met zijn vrouwtje en jongen een mooi gezin.  Sommige siamangs leven helemaal alleen.

foto’s : matthias trautsch, art g, matthias kabel, mark pellegrini

13 soorten