soort

Het tamme paard

horse - equus ferus caballus

Tamme paarden vormen een ondersoort van de wilde paarden.  Het zijn hoefdieren die vooral als rijdier en trekdier worden gehouden door de mensen.  Een mannetje noemen we een hengst, een vrouwtje is een merrie en een jong noemen we een veulen.  Een pony is een kleine paardensoort.  Bij een paard spreken we niet over een kop, maar over een hoofd, de mond en de benen.  Dat komt omdat de mensen het paard een edel dier vinden.  

Eigenlijk heeft het paard vijf tenen zoals elk ander dier, maar de middelste teen is veel groter en veel harder.  Dat noemen we de hoef.   De andere tenen zijn niet meer te zien.  Paarden zijn planteneters maar geen herkauwers.  Dat wil zeggen dat ze hun eten niet meer opnieuw van hun maag naar hun mond brengen om opnieuw te kauwen.  De voortanden gebruiken ze om gras mee af te rukken, waarna dit door de kiezen vermalen kan worden.  Ze kunnen heel goed horen en ruiken.  De haren in de nek noemen we de manen.  Een paard verdedigt zich door hard met zijn achterpoten te stampen.  De staart dient meer om insecten te verjagen.  Het kan een dertig jaar oud worden en zelfs een snelheid van wel negentig kilometer per uur rijden.  Dat is zo snel als een auto op de snelweg.  

Als ze een vijand opmerken gaan ze meestal lopen.  Maar ze verwittigen elkaar wel door te hinniken.  Dat is het geluid dat paarden maken.  Hard lopen bij paarden noemen we in galop.   Traag lopen noemen we in draf.   Als ze zwanger worden, krijgen ze één veulen, dat bijna een jaar in de buik van de merrie opgroeit.  Als het geboren wordt, is het belangrijk dat het direct bij de mama drinkt.  Ze eten vooral gras en hooi, maar ook maïs, bieten en wortelen.   

Paarden zijn al heel lang een hulp voor de mensen.  Wij gebruiken de dieren om karren te trekken of om op te rijden.  Vooral de boeren gebruiken hen.  Paarden zijn dus dieren die makkelijk tam te maken zijn, maar er bestaan ook nog wilde paarden die in grote groepen rondtrekken.  

Paardenvlees wordt ook wel gegeten.  Vroeger werden de manen van het paard gebruikt als je brandwonden had en de paardenmest werd opgedronken als je verkouden was.  Er bestaat ook paardenmelk.  Het zou heel gezond zijn voor mensen met een slechte huid.  

foto’s : roland zh, fruggo, gnu, jairo’s

enkele rassen tamme paarden

Amerikaanse draver

Arabisch volbloed

ariégeois

Australische pony

dartmoor pony

asturcon

haflinger

Tibetaanse pony

mustang

appaloosa

Andalusiër

fjordenpaard

pottok

Belgisch trekpaard

Amerikaanse saddlebred

Bashkir Curly

azteca

konik

Fries paard

westfaal

anglo-Arabier

akhal-teke

ardenner

Connemara pony

Welsh pony

Australisch veedrijverspaard

Sardinische pony

lippizaner

IJslander

shetlander