soort

De sabelmarter

sable - martes zibellina

De sabelmarter is een roofdier uit de familie van de marterachtigen.  Ze worden ook sabeldieren genoemd.  Ze leven in het noorden van onze planeet in koude bossen in Siberië, Mongolië, China tot Japan.  Het zijn dieren waarop veel wordt gejaagd voor hun pels.  De dieren worden zelfs al gekweekt in kwekerijen om hun pels.  Er worden mantels  van gemaakt omdat de kleur zo mooi is.  Ze lijken op de boommarter en hebben een bruine tot zwarte vacht met een geelbruine vlek op de keel.  De oren zijn groot en afgerond.  De poten zijn vrij lang tegenover andere marters.  Ze worden ongeveer 32 tot 46 centimeter groot met een staart van 14 tot 28 centimeter lang.

Het zijn nachtdieren die liever alleen leven en soms ook overdag te zien zijn.  Het zijn knappe klimmers en springen van tak naar tak.  Daar jagen ze op eekhoorns en vogels.  Op de grond jagen ze op kleine knaagdieren zoals de rosse woelmuis en andere soorten woelmuizen.  Maar in de herfst eten ze ook zaden.  De dieren komen voor in de buurt van rivieren en beken.

Na het paren worden de jongen tot 300 dagen door de moeder gedragen. Dan worden ze in een nest geboren tussen rotsen, boomwortels of een holle boom. Vaak gebruiken ze verlaten nesten van andere dieren. In het nest zitten 1 tot 5 blinde jongen. De dieren worden tot 15 jaar oud.

foto’s : john linch, lapshina,