soort

De zuidelijke poedoe

puda puda

De zuidelijke poedoe is een hertachtige uit de onderfamilie van de schijnherten.  Ze worden ook de Chileense poedoe genoemd en komen voor in Chili en Argentinië waar ze leven in vochtige bossen en dicht struikgewas.  Het is een klein dier met een roodbruine tot gele vacht en ronde oorpuntjes.  De mannetjes hebben een gewei dat elk jaar wordt afgeworpen en weer aangroeit.  Ze kunnen tot 85 kilogram zwaar worden en 12 tot 15 jaar oud worden. 

Ze voeden zich met boomschors, knoppen, vruchten en bloemen. Mannetjes zetten hun terrein af met geurtjes dat ze uit hun traanklieren laten vloeien.

foto’s : drange, moticka