geslacht

Amamikonijnen

amami rabbit - pentalagus furnessi

Het amamikonijn is een soort konijn dat behoort tot de familie van de hazen en konijnen.  Deze konijnen komen enkel voor in Japan.  Ze worden ook de Ryukyu-konijnen genoemd.  Het zijn donker behaarde konijnen die je enkel op een paar kleine eilanden in Japan terug vindt.  Vandaar heeft het konijn ook zijn naam gekregen omdat ze leven op het Amami-eiland.  Ze hebben korte achterpoten en voetjes en gebogen voorpootjes die op klauwen lijken.  Die worden gebruikt om te graven en te klimmen.  Hun oogjes zijn vrij klein tegenover andere konijnen en hazen. 

Je vindt de dieren in jonge bossen waar ze tussen de dichte struiken naar eikels op zoek gaan. Maar ook grassen en kruiden vinden ze lekker. De dieren leven meestal in de nacht. Ze graven een gat in de grond waarin ze gaan schuilen en hun jongen groot brengen. In de ochtend graaft de moeder het gat weer open en loert eerst of er geen roofdieren in de buurt zijn. Giftige slangen liggen soms op de loer in de buurt van hun hol. Het hol wordt nu voorzichtig met plantjes bedekt zodat ze het later nog terugvindt. Ze kunnen ook opvallende geluiden maken.

De dieren zijn al zo’n 50 jaar beschermd omdat ze maar op een kleine plaats voorkomen. Maar door het kappen van bossen of het bouwen van nieuwe huizen wordt de leefruimte voor deze konijnen steeds kleiner. Het uitzetten van de Indische mangoest zorgde er ook voor dat de konijnen werden opgegeten. Ook katten en honden jagen op de konijnen. De mensen wordt nu gevraagd beter op hun huisdieren te letten.

foto’s : iucnweb, yamada