soort

De himalayabosgems

himalayan serow - capricornis thar

De himalayabosgems is een mogelijke ondersoort van de Sumatraanse bosgems.  Ze behoren tot de geitachtigen en worden sinds 20 jaar als een aparte soort gezien.  Ze zijn zeer goed aangepast aan een klimmende levensstijl.  Hun lange, dichte vacht is aan de bovenkant grijswit en de buik en binnenkant van de poten zijn lichtgrijs.  De kop is zwart en de schouders vaak roodachtig.  Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben hoorns die vrij kort en licht naar achteren gebogen zijn. 
 
De dieren komen voor in het Himalayagebergte van Noord-India, Nepal en Bhutan tot Oost-Bangladesh en West-Myanmar.  Hun leefgebied bestaat uit bergen bedekt met struikgewas of bossen.  Ze komen voor op hoogtes tot 3500 meter.   Het zijn behendige maar nogal langzame klimmers.  Ze zijn vooral actief in de vroege ochtend en late namiddag, wanneer ze op zoek gaan naar hun voedsel, grassen, kruiden en mossen. 
Mannetjes leven meestal alleen, terwijl vrouwtjes vaak kleine groepen vormen.  De jacht en vernietiging van hun leefgebied zijn de belangrijkste bedreigingen voor deze soort.  Ze staan dan ook als bedreigd op de rode lijst. 

foto’s : aaron logan,