soort

De huiscavia

guinea pig - cavia porcellus

De huiscavia wordt ook wel Guinees biggetje genoemd en komt uit Zuid-Amerika.  Het zijn eigenlijk geen varkentjes.  Ze worden in sommige landen gekweekt om op te eten, maar in de meeste landen zijn ze gewoon lieve huisdieren.
Een cavia is een klein knaagdier dat zowel overdag als in de nacht graag rondkruipt.  Het is een beetje een lomp diertje, met korte pootjes maar wel stevig.

Aan de voorpootjes heeft hij 4 tenen en aan de achterpootjes maar 3 tenen.  Ze hebben flinke snijtanden die hun hele leven lang blijven doorgroeien en door het knagen afslijten.  Ze hebben ook kleine oortjes.

Zij eten sla, droge brokjes en appelschillen.  Ze slapen graag in hooi en worden gemakkelijk vriendjes met het konijn.  Eigenlijk zijn ze een klein beetje familie van elkaar.  Ze kunnen ongeveer één kilogram wegen.  Het mannetje noemen we een beertje en het vrouwtje een zeugje.  Sommige cavia’s worden wel 14 jaar, maar dat komt niet veel voor.  De cavia ruikt heel wat beter dan de mens.  Er bestaan zelfs cavia’s die kaal zijn. 

foto’s : caelum,  gnu free, variraptor