soort

Het Javaans hert

javan rusa, sunda sambar - cervus timorensis

Het Javaans hert is een hoefdier uit de familie van de hertachtigen.  Hij wordt ook wel het timorhert, manenhert of rusa genoemd en komt voor in Indonesië.  Hun vacht is grijs tot donkerbruin met een lichtere buik en staart.  Aan die staart zit een pluim.  Het gewei van het mannetje heeft zes punten.  De dieren worden 140 tot 180 centimeter groot, maar vrouwtjes blijven iets kleiner dan de mannetjes.  Het Javaans hert lijkt goed op de sambar, maar die hebben een groter gewei. 

De dieren komen voor op Java en Bali, maar zijn nu ook overgebracht naar Celebes, de Molukken, Australië, Madagaskar, Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland.  Ze leven in open graslanden en dichte loofbossen.  Ze voeden zich met gras en kruiden, maar ook bladeren als die lekker jonge n groen zijn.  Het zijn dieren die vooral in de nacht grazen en weinig moeten drinken.  Ze halen water meestal uit de bladeren die ze eten.  De herten leven in groepen van soms 20 dieren.  De mannetjes leven buiten de paartijd alleen of met andere bokken.  Mannetjes versieren hun gewei met grassen om stoer te doen tegenover andere mannetjes.  De vrouwtjes zijn zwanger van 1 of 2 jongen. 

Op de herten wordt vaak gejaagd door mensen, maar andere vijanden zijn vooral de rode hond, de python, krokodillen en de Komodovaraan. Deze laatste kunnen een volwassen dier in minder dan 20 minuten opeten.

foto’s : fayez