soort

De Nubische steenbok

nubian ibex - capra nubiana

De Nubische steenbok is een soort geit die ook wel de Nubische ibex wordt genoemd.  Het is een wilde geit die voorkomt in het noorden van Afrika en het Midden-Oosten.  Zij hebben van alle geitensoorten de langste hoorns.  Die worden 100 tot 120 centimeter lang en hebben vele knobbels.  Hun oren zijn dan weer erg klein.  De vrouwtjes hebben een flinke sik die opvalt tegen hun lichte vacht.  De dieren zelf worden 140 tot 170 centimeter groot en tot bijna 1 meter hoog.  Je vindt ze vooral in landen zoals Ethiopië, Egypte en Soedan tot in Israël Jordanië en Saoedi-Arabië.  Daar leven ze op rotsen, bergen en in woestijnen.  Ze houden van steile wanden en kloven waar ze ook nog genoeg gras en struiken kunnen vinden.  Verder houden ze van bladeren, kruiden, schors, fruit en bloemen. 

De dieren leven de meeste tijd alleen, tenzij de paartijd begint.  Flinke gevechten kunnen ontstaan als mannetjes hetzelfde vrouwtje willen.  De winnaar maakt vreemde bewegingen naar het vrouwtje door te kwispelen, met de tong te draaien, te blazen en te schoppen. Ook smeert hij zich in met zijn urine over zijn kin en borst.  Na het paren worden meestal 2 jongen geboren.  Zij verstoppen zich de eerste dagen goed, totdat ze zelf goed kunnen meestappen met de moeder.  Het aantal dieren in de natuur daalt sterk, waarschijnlijk ongeveer ruim duizend dieren nog.

foto’s : geographer, nausherwan, mickeyp65, shadowdancer