soort

De gems

rupicapra rupicapra - chamois

De gems is een hoefdier en lijkt wat op onze geit.  Hij komt voor in de bergen, maar niet in ons land.  Ze hebben een ruwe vacht die bleek is in de zomer en donker in de winter.  De onderzijde van het dier is lichter van kleur en het heeft een witte keelvlek.  Ze dragen ook hoorns, maar die van het mannetje zijn groter.  Die gebruiken ze ook vaak om te vechten.  Ze worden ongeveer één meter lang en hebben een klein staartje.

Gemzen eten in de zomer graag planten als voedsel.  Zoals grassen en kruiden, knoppen, naalden, schors en twijgen.  In de winter eten ze allerlei mossen.  Het zijn dagdieren, die in de middag rusten.  Vrouwtjes en hun jongen leven in roedels.   Een roedel is een grote groep dieren, die soms wel honderd gemzen kan tellen.  Mannetjes leven liever alleen, behalve in de paartijd, dan is het tijd om een vrouwtje te zoeken.  Dat gebeurt in de winter, zodat de jongen in de lente worden geboren.  Het vrouwtje krijgt één, soms twee jongen per worp.  De gems kan zo’n 20 jaar oud worden.  Belangrijke vijanden zijn de lynx en de wolf.   Ook sterven veel gemzen aan ziekten en lawines in de bergen.  

De gems leeft op de steile kanten van de bergen.  Het zijn echte artiesten die knap kunnen klimmen en gemakkelijk van de ene naar de andere rots springen.  In de zomer en de herfst leven ze vooral op de grasvlakten in de bergen.  De huid van de gems wordt vaak gebruikt als zacht leer, zoals het zeemvel dat in de keuken gebruikt wordt.

foto’s : andreas tille, gnu, dmano, stanovc, hubweber

6 ondersoorten

chartreusegems

chartreusegems (3)

alpengems

alpengems (5)

balkangems

balkangems (1)

tatragems

tatragems (2)

karpatengems

karpatengems (1)

Turkse gems

Turkse gems (2)