soort

Het hangbuikvarken

sus scrofa vittatus - poy-bellied pig

Het hangbuikzwijn is een varken dat in Vietnam en China vaak voorkomt.  Het wordt er vaak als huisdier gehouden.  Sommigen noemen het ook minivarken.  Het is een klein varken met een dikke kop en met kleine spitse oren.  De rug is meestal licht doorgezakt en het beestje heeft een hangbuik die vaak de grond raakt doordat de poten nogal kort zijn.  De huid is dik en vaak geplooid.  Zijn kleur is zwart, wit of grijs.  De mannetjes hebben op hun hoofd en een deel van hun rug een kam van langere haren, de borstels genoemd.  Het wordt ongeveer een halve meter hoog.  Je ziet hem vaak op kinderboerderijen omdat hij lief en vriendelijk is.   

Volwassen dieren kunnen een gewicht van 70 tot 100 kilo bereiken.  Hangbuikzwijnen kunnen tussen de 10 en 15 jaar oud worden.   
Het vervet snel en heeft niet al te beste poten.  Een dieet is bij dit ras zeer belangrijk.  Ook de geplooide huid heeft speciale verzorging nodig, omdat er veel vuil in kan achterblijven.  Het vlees van het hangbuikzwijn is niet echt smakelijk.  Het smaakt dus helemaal anders dan gewoon varkensvlees.  

In Vietnam en China worden de dieren vaak als huisdier gehouden.  Alle etensresten worden aan de dieren gegeven.  Ze laten de resten gewoon door de houten vloer van hun hut vallen.  Daaronder lopen de dieren vrij rond en eten hun buikje rond.  Jammer genoeg smijten ze er soms ander afval bij dat niet te eten is zoals plastiek.  En dat blijft dan wel in hun maag zitten.    

De varkens gaan overdag op wandel en verzamelen het één en ander in het nabije bos.  Tijdens de regenperioden hoeven zij niet veel meer bijgevoederd te worden, maar in de koude periodes vragen zij wel naar wat extra.  Hangbuikvarkens zijn de kachel in huis.  Zij geven heel wat warmte aan de mensen in huis.  Tijdens de koele nachten doet dat wel goed.   

Het varken betekent voor deze mensen nog iets belangrijks.  Af en toe wordt er eentje geslacht voor God.  Bij ons blijft het eerder een troeteldier.   

foto’s : alvesgaspar, hah, joshua lutz, michael sander