geslacht

Vieroogopossums

philander opossum - four-eyed opossums

De vieroogopossums vormen een groep buidelratten die behoren tot de opossums.  Ze zijn te herkennen aan de twee vlekken boven hun ogen waardoor het lijkt alsof ze vier ogen hebben.  De dieren komen voor in de regenwouden in de buurt van moerassen en rivieren.  Hun vacht is grijsbruin en ruw.  Ze hebben een spits hoofd dat vrij groot is voor hun lichaam.  Ze hebben ook een grote bek met scherpe puntige tanden.  De staart is ongeveer de helft van het lichaam. 

Het zijn echte alleseters die leven van wormen, insecten, eieren, knaagdieren, vogels, amfibieën, reptielen en fruit. Vooral papaja’s, bananen en granen vinden ze lekker. Zo gebeurt het dat ze erg schadelijk kunnen zijn voor de boeren.

Na het paren, krijgen ze 4 tot 6 jongen. Ze leven in grote groepen samen en bouwen een nest dat rond en bol is. Het wordt gebouwd in lage takken van bomen of struiken. Het zijn ook prima klimmers en zwemmers. Zo trekken ze vlot naar kleinere eilanden voor de kust. Het zijn nachtdieren die de ganse tijd op de grond leven. De dieren zijn bedreigd.

foto’s : university ofmichigan,