geslachtengroep

Grondeekhoorns

marmotini - ground squirrels

Grondeekhoorns worden ook wel aardeekhoorns genoemd.  Ze vormen een geslachtengroep van eekhoorns waartoe de marmotten, de prairiehonden, de siesels, de soesliks, de wangzakeekhoorns en de antilopegrondeekhoorns behoren.  Het zijn stevige dieren met krachtige voorpoten met klauwen waarmee ze goed kunnen graven.  Hiertoe behoren de grootste eekhoornsoorten zoals de alpenmarmot die meer dan 8 kilogram kan wegen. 

De dieren leven van planten zoals stengels, grassen, zaden, scheuten, knollen, bladeren en bloemen. Af en toe eten ze ook insecten en aas. De dieren leven in groep en leggen onder de grond lange gangen aan die samen de burcht vormen. Ze vormen familiegroepjes waarin vrouwtjes met jongen en mannetjes samen leven.

Vele soorten doen een winterslaap.  Ze paren in de vroege lente zodat de jongen tegen de winter goed gegroeid zijn.  De jongen groeien erg snel.  Gravende roofdieren zoals honden en marters vinden makkelijk de kleine jongen.  Ze kennen veel vijanden zoals vossen, roofvogels en marterachtigen.  Als er gevaar is, verwittigen de grondeekhoorns elkaar met kreten. 

Om zich voor te bereiden voor koude winters leggen sommige soorten een wintervoorraad aan en zorgen ze ervoor dat ze een dikke vetlaag hebben. Sommigen houden ook een zomerslaap op plaatsen waar het te heet is en er weinig groene plantjes te vinden zijn.

foto’s : unknown

5 geslachten