soort

Het rood spieshert

mazama americana - red brocket

Het rood spieshert is een soort hert dat voorkomt in de regenwouden van Zuid-Amerika, van Mexico tot het noorden van Argentinië.  Ze behoren tot de onderfamilie van de schijnherten.  Ze worden 70 tot 130 centimeter groot en 80 centimeter schouderhoogte.  Het gewei is niet groter dan ongeveer 12 centimeter.  Het zijn vrij kleine dieren die goed in dichte bossen kunnen leven.  Hun lichaam doet denken aan duikers die ook in dichte bossen leven.

Hun vacht is roodbruin met een grijze onderkant en staart.  Het gewei bij de mannetjes heeft de vorm van een spies.  Ze worden tot 12 jaar oud en voeden zich met afgevallen vruchten, gras, bladeren, bloemen en paddenstoelen. 

Het zijn vrij schuwe dieren die meestal alleen leven. Als er gevaar is, dan houden ze zich meestal erg stil om dan vlug weg te rennen en terug ergens erg stil te gaan liggen of staan.  In de buurt van water zijn het goede zwemmers. 

Kalfjes die worden geboren, zijn wit gevlekt om minder op te vallen in de struiken.  De moeder zal haar jong goed verstoppen en af en toe gaan bezoeken om melk te geven en te verzorgen. 

foto’s : Whaldener Endo, postdlf, anagoria