onderfamilie

Otterspitsmuizen

potamogalinae - otter shrews

De otterspitsmuizen zijn zoogdieren die behoren tot de familie van de tenreks.  Het zijn dieren die goed zijn aangepast aan het leven in het water.  Daar gaan ze ook op zoek naar hun voedsel.  Het zijn de enige tenreks die niet voorkomen op Madagaskar maar wel in Afrika.  Zoals de naam het zegt doen ze denken aan otters.  Hun lijf is slank en lenig en de snuit is breed en plat.  De vacht is bovenaan wit en donkerbruin onderaan.  De oogjes zijn maar klein en de dieren kunnen ook hun neusgaten afsluiten als ze duiken.  De platte staart wordt gebruikt om vlot te zwemmen.  Met de korte poten kunnen ze ook goed op het land stappen. 

Grotere soorten worden tot 35 centimeter groot met een staart die bijna even lang is. De kleinere soorten worden ongeveer 25 centimeter groot. Ze komen voor in Congo, Angola, Zambia tot aan Guinee. Daar leven ze in regenwouden en bergen tot bijna 2 duizend meter hoogte. ze houden van rivieren en meren met modderige oevers.

Het zijn goede en snelle zwemmers. Overdag trekken ze zich terug in holen langs de oever. In de nacht gaan ze op zoek naar voedsel. Enkel om te paren komen ze samen. Verder leven ze graag alleen. Ze leven van krabben die ze vangen op de tast. De prooien worden naar de kant gebracht om daar op te peuzelen. Verder lusten ze ook insectenlarven, vissen, weekdieren en kleine kikkers.

De dieren worden bedreigd door het kappen van de bossen en het vervuilen van het water.  Maar er wordt ook gejaagd op hen om hun mooie vacht.  ze raken ook wel eens vast in de netten van de vissers en verdrinken dan. 

foto’s : vogel, nicolas

3 soorten

otterspitsmuis

rwenzoriotterspitsmuis

dwergotterspitsmuis