soort

De halsbandpekari

pecari tajacu - collared peccary

De halsbandpekari is een klein zoogdier uit de familie van de pekari’s en de varkenachtigen.  Het is de kleinste pekari die er bestaat.  Hun vacht is donkergrijs met een licht gekleurde halsband in de nek.  De kleintjes zijn roodachtig met een smalle zwarte streep op de rug.  De dieren worden 75 tot 100 centimeter groot.  Ze leven van knollen, vruchten, jonge scheuten en bessen.  Maar ze lusten ook insectenlarven, wormen, slangen en hagedissen. 

De dieren komen voor in groepen van ongeveer 15 dieren. Als er gevaar is en er is een vijand in de buurt, zullen ze met zijn allen aanvallen. In de groep houden ze zich bezig met kopjes geven en zich tegen elkaar aan wrijven. De dieren komen voor van het zuiden van de Verenigde Staten tot aan Argentinië.  

foto’s : chrumps, hans hillewaert, fir0002, carnivoraforum