familie

Kleine beren

procyonidae - procyonids

De kleine beren worden soms ook de wasbeerachtigen genoemd.  Het zijn echte roofdieren en er bestaan ongeveer 14 soorten van.  Ze zijn allemaal groter dan een poes, maar niet zo groot als een hond.  Meestal hebben ze een flinke staart hangen.  Hun achterpoten zijn meestal wat langer dan hun voorpoten.  Hun voorpoten gebruiken ze zoals echte handen.  Ze eten alles en met hun flinke tandjes bijten ze overal door. 

Het zijn goede klimmers die vooral in de nacht ronddwalen op zoek naar eten.  Ze leven in uitgestrekte vlaktes, lage wouden, bergbossen en soms ook dicht bij mensen.  Ze leven allemaal in Amerika.  Maar sinds een tijdje vind je ook wasberen dichter bij ons.    Dat zijn dieren die ontsnapt zijn uit kwekerijen.  Daar worden ze gehouden voor hun mooie pelsen. 

foto’s : robertbody, svdmolen, liz roy, robrrb, jeremy gatten, darkone

geslachten

katfretten

wasberen

neusberen

kleine neusberen

rolstaartberen

slankberen