soort

De blaffende boomkikker

dryophytes gratiosus - barking tree frog

De blaffende boomkikker is een middelgrote kikker uit de familie boomkikkers.  Je vindt ze in enkele staten van de Verenigde Staten.  Hoewel er vele boomkikkers zijn die geluiden maken,  maken de mannetjes van deze soort een opvallend blaffend geluid.  Je vindt de mannetjes half in het water zittend, terwijl ze met veel geblaf de vrouwtjes proberen lokken.  

De kikker wordt ongeveer 7 centimeter groot.  Ze hebben een diepgroene kleur, zwarte ronde vlekken op de rug en een witte zwartomrande streep aan de zijkant.  De kikker past zijn kleuren aan aan de omgeving van licht- tot donkergroen.  

Het lichaam van de kikker is rond en stomp en aan de tenen zitten grote hechtschijven.  De mannetjes verschillen van de vrouwtjes door duidelijkere vlekken.

De blaffende boomkikker is een echte klimmer die weinig op de grond is te vinden tenzij het lang droog of heet weer is.  Dan wordt een holletje onder de grond gegraven.  Ze wachten daar tot er bovengronds betere tijden aankomen.  Ze gaan dan in een soort zomerslaapje.  

De eitjes worden een voor een in wat diepere wateren gelegd.  Ze zitten dus niet in een klomp of een sliert zoals bij de meeste kikkers.   Een vrouwtje kan wel 2000 eitjes per keer afzetten.  De kikkervisjes ontwikkelen zich erg traag en het duurt wel tien weken eer de kleine kikkertjes op het land kruipen.