geslacht

Leeuwaapjes

lion tamarins - leontopithecus

Leeuwaapjes zijn aapjes die behoren tot de klauwaapjes en komen enkel voor in de regenwouden van Brazilië langs de kust van de Atlantische Oceaan.  De diertjes hebben een mooie vacht die goud of zwart van kleur is.  ze hebben ook manen over hun schouders, hun wangen of hun oren.  Daardoor hebben ze hun naam leeuwaapjes gekregen.  De manen kunnen rechtop worden gezet.  Met een grootte van soms 40 centimeter behoren ze tot de grootste klauwaapjes.  Hun staart in minstens even lang. 

Je vindt de dieren in oude wouden, maar ook gewoon op de bodem. Het liefst zitten ze op hoogtes van 3 tot 10 meter hoogte. Lianen en andere planten helpen hen om vlot in de bomen te klimmen. Ze kunnen ook makkelijk van tak naar tak springen. Het zijn dagdieren die in de nacht slapen in holle bomen. De dieren leven in groepen en komen meestal goed overeen. Binnen de groep er maar één paartje dat mag paren. Na 130 dagen worden de kleintjes geboren. Meestal zijn het tweelingen. De vader zorgt mee voor de jongen, maar ook andere leeuwaapjes binnen de groep helpen mee.

De leeuwaapjes zetten hun manen op als ze elkaar willen waarschuwen voor gevaar of als er andere leeuwaapjes in de buurt komen.  Ze leven van fruit, spinnen, slakken, hagedissen, kikkers, eieren, bloemen en sappen van planten.  Al dat lekkers vinden ze tussen de bromelia’s hoog in de bomen.  Dat zijn bloemen die groeien op de takken van andere bomen.  Met hun lange dunne vingers vinden ze hun voedsel in spleten en holtes.

De meeste soorten leeuwaapjes zijn sterk bedreigd omdat de bossen worden gekapt waarin de diertjes leven. Maar ze worden nu ook vaak gekweekt in natuurparken.

foto’s : jcwf, adrian pingstone, marcel burkhard

4 soorten

gouden leeuwaapje

goudkopleeuwaapje

roodstuitleeuwaapje

zwartkopleeuwaapje