familie

Stinkdieren

mephitidae - skunks

Stinkdieren behoren tot de roofdieren en komen vooral in Amerika en China voor.  We noemen de dieren ook skunks.  Het dankt zijn naam aan de manier hoe hij zijn vijanden wegjaagt.  Als hij zich bedreigd voelt, spuit hij een zeer stinkende stof over zijn vijand.  Hij waarschuwt hem wel eerst voordat hij de stof spuit.  Zijn wit-zwarte vacht laat hij dan hevig bewegen.  Meestal is dit al genoeg om de vijand weg te jagen.  Hij zet dan zijn staartharen op, klappert met zijn tanden en stampt op de grond met zijn voorpoten.  De meeste roofdieren zullen dan wegvluchten, maar de enkele vijand die blijft staan krijgt een verrassing : de stinkstof.  Hij kan drie tot vijf meter ver spuiten.  De meeste roofdieren laten zich hierdoor afschrikken.  Alleen de oehoe, die heel slecht kan ruiken, is een grote vijand voor het stinkdier.

Deze dieren kan je ook als huisdier houden, maar dan wordt er wel iets aan de stank gedaan.  De gestreepte skunk is het meest bekende stinkdier.  Hij leeft in woestijnen, bossen, prairies en grasvlakten.  Maar ook in sommige woonwijken loopt hij graag rond.  Hij heeft een zwarte vacht met twee brede strepen over de rug en de staart.  Ook de schouders en de kap boven op de kop zijn wit.  Hij wordt ongeveer zo groot als een kat.  Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes.

Hij eet echt wel heel veel, bijna alles.  Het liefst kleine knaagdieren, kevers, spinnen, slakken, mieren, rivierkreeften, bijen en wespen, hagedissen, eieren, kikkers, padden en vruchten als kersen en bessen.  Ze leven het liefst alleen en wel in de nacht.  Hij houdt geen winterslaap, maar soms een lichte slaap tijdens de koude dagen.  In de herfst krijgt hij een vetlaag om de winter door te komen.  Soms blijven ze vele dagen of weken in een hol als het te koud is buiten.  Dan gebruikt hij een bestaande schuilplaats als een holle boom of een plek tussen de rotsen.  Of hij graaft zijn eigen hol.

Als ze paren, hebben ze 3 tot 9 jongen.  Ze zijn 2 maanden zwanger.  Bij de geboorte zijn de jongen blind en dun behaard.  Ook de mooie strepen zijn dan al te zien.  De dieren worden 8 tot 10 jaar oud. 

foto’s : birdphotos.com, animalphotos, peter van nord, markata

4 geslachten