soort

Het muildierhert

odocoileus hemionus - mule deer

Het muildierhert is een soort hert dat voorkomt in Noord-Amerika en dichte familie is van het witstaarthert.  Ze komen voor langs bosranden, in bergen en in wouden.  Hun naam kregen ze door hun grote oren zoals een muildier dat ook heeft.  Er bestaan ook enkele ondersoorten.  Hun vacht is bruin maar in de zomer meer rossig en in de winter meer grijzer.  De buik is lichter van kleur zoals ook de poten, de vlek op de keel en het binnenste van de oren.  De staart is wit met een zwart puntje.  Kalfjes zijn meer gevlekt. 

De dieren worden 90 tot 110 centimeter hoog en tot 180 centimeter groot. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes en dragen een gewei. De bokken worden soms meer dan 200 kilogram zwaar, terwijl de hinden maar tot 70 kilogram zwaar kunnen worden. De herten leven vooral in de vooravond en in de nacht met een heldere maan. Dieren die in de bergen leven, trekken in de winter naar lager gelegen plaatsen waar het minder koud is.

Ze voeden zich met kruiden, bessen, twijgen, eikels en appels. Ze leven in kleine familiegroepjes van een vrouwtje met haar jongen. Bokken leven alleen, of per twee als het geen paartijd is. Maar in de paartijd gaan bokken met meerdere vrouwtjes proberen paren. Ze vechten hierbij vaak met hun geweien wie de sterkste bok is. Zo proberen ze elkaars kop naar beneden te drukken. Als de jongen worden geboren, zijn het er meestal één en soms ook twee. Hoe ouder de dieren, hoe meer kans op tweelingen.

Vijanden zijn de poema en de wolf.  Maar ook beren, coyotes en lynxen durven wel eens een kalf aanvallen.  Mensen jagen op muildierherten als er teveel zijn en ze de akkers plat lopen. 

foto’s : public, us fish & wildlife, daniel mayer, oborseth

6 ondersoorten

Californisch muildierhert

zuidelijk muildierhert

cedrosmuildierhert

woestijnmuildierhert

sitkahert

zwartstaarthert