soort

De woestijnkangoeroerat

desert rat-kangooroo - caloprymnus campestris - buff-nosed rat-kangooroo - plains rat-kangooroo

De woestijnkangoeroerat is een klimbuideldier uit de familie van de kangoeroeratten.  Het dier is waarschijnlijk ongeveer 100 jaar geleden uitgestorven.  Toch hopen mensen dat dit diertje ergens in het binnenland van Australië nog rondloopt.  Ze lijken goed op de kangoeroes zoals we die nu kennen.  De voorpoten zijn klein terwijl de achterpoten vrij groot zijn.  Je kan ze van grootte vergelijken met konijnen.  Hun vacht is geel tot oker van kleur met een lichte buik.  In de woestijn is het daarom erg goed gecamoufleerd.  Ze hebben een korte snuit met grote bovenlippen.  De oren zijn erg lang en behaard en de staart is eveneens vrij lang. 

De dieren leefden waarschijnlijk alleen en maakten hun nest in een gewoon kuiltje in de zandgrond. Het was bedekt met gras en twijgjes. Ze vielen op door hun aparte manier van springen. Als ze renden deden ze dat zoals kangoeroes, maar als ze stapten deden ze dat meer als konijnen. Het waren planteneters die ook insecten als als kevers en wormen. Tijdens de nacht aten ze van stengels en bladeren. Dit zorgde ervoor dat ze lang zonder water konden.

foto’s : deane lews,