soort

De Chinese goral

chinese goral - naemorhedus griseus - grey long-tailed goral

De Chinese goral is een geitachtige uit het geslacht van de bosantilopen.  Pas in de afgelopen jaren is het erkend als een aparte soort los van de langstaartgoral.  Deze gorals hebben een grijsbruine vacht met een donkere streep op de rug en een lichtere keel. Mannetjes hebben korte, rechtopstaande manen in de nek en hun oren zijn vrij groot.  De hoorns, die bij mannetjes en vrouwtjes voorkomen, zijn licht naar achteren gebogen en vrij kort. 

Ze lijken op goed op gewone geiten, maar zijn gedrongen en aangepast aan het leven in de bergen.  De dieren leven verspreid in bergbossen in het oosten van China, Binnen-Mongolië en Yunnan, het noordoosten van India, het noorden van Vietnam, het westen en zuidoosten van Myanmar en het noordwesten van Thailand. 

De dieren zijn vooral in de vroege ochtend en de late namiddag actief en gaan dan vooral op zoek naar voedsel.  Ze eten gras, bladeren, twijgen, noten en andere delen van planten.  Buiten de paartijd leven ze meestal alleen of in kleine groepen.  Chinese gorals worden gejaagd voor hun vlees en voor de aanmaak van medicatie.  Ook de vernietiging van hun leefgebied doet hun aantallen sterk verminderen.