soort

De takin

budorcas taxicolor - takin, cattle chamois, gnu goat

De takin is een soort rund uit de bergen van Azië en behoort tot de muskusosachtigen.  Hij is zwaar gebouwd, maar toch een heel knappe klimmer.  Hij kan heel gemakkelijk steile rotsen beklimmen.  Hij wordt ook wel de rundergems of gnoegeit genoemd.  Omdat de takin pas erg laat werd ontdekt, is er nog niet veel over bekend.  We weten nog niet of het familie is van de geit of van de koe.  

De takin heeft een grote kop met een lange snuit en grote ogen.  De oren zijn wel klein.  De vacht is lichtgekleurd, lang en wollig.  De vachtkleur verschilt per soort, maar is gelig tot bruin.  Bij mannetjes is het gezicht zwart, bij vrouwtjes en jongere dieren alleen de snuit.  Zijn poten zijn kort en stevig.  Dat is nodig om gemakkelijk op de rotsen te kunnen klimmen.  Ze dragen kleine hoorns.  Eigenlijk ruiken de dieren wel wat.  Door hun huid wordt een geur afgescheiden die wat op olie lijkt.   Het mannetje wordt tot 2 meter lang en ruim één meter hoog.  

Hij krijgt maar één jong per jaar.  In drie dagen tijd kan het jong al meelopen met de kudde.  Hij kan meer dan twintig jaar oud worden.  De meeste takins worden maar twaalf tot vijftien jaar oud.  Ze kunnen op erg hoge plaatsen overleven, waar veel dieren het niet kunnen uithouden.  Ze lijken misschien wat lomp, maar hun poten zijn aangepast aan de rotsen met speciale hoeven.

De takin leeft vooral hoog in de bergen van China en India.   Ze leven vooral in steile bamboebossen.  In groepen durven ze ook op de open alpenweiden lopen.  Het liefst leven ze in kleine kuddes.  Oudere mannetjes leven vaak alleen.  In de zomer komen vele kuddes samen tot grotere groepen van wel honderd dieren.  Takins eten vooral in de ochtend en de avond gras, bladeren, knoppen en scheuten van bamboe en andere planten.  Hoog in de bergen is weinig voedsel te vinden.  Hij moet dan ook eten wat hij daar vindt.  Ook uitgedroogde grassen worden nog gegeten.  Ze drinken niet of heel weinig.  Overdag rusten ze in de schaduw.

foto’s : gnu, majestic, gnu, steve

4 ondersoorten

mishmi-takin

sichuantakin

bhutantakin

gouden takin