soort

De wapiti

elk - wapiti - cervus canadensis

De wapiti is een hoefdier uit de familie van de hertachtigen. Ze komen voor in delen van Noord-Amerika en Azië. Vroeger werden ze gezien als een ondersoort van het edelhert, maar het is veel groter dan het edelhert. Na de eland is het het grootste hert dat er bestaat.

De vreemde naam ‘wapiti’ komt uit de taal van de Indianen en betekent ‘witte achterzijde’. Er bestaan nog zes ondersoorten van dit hert in Noord-Amerika en twee ondersoorten in Azië. Twee zijn er al uitgestorven in Noord-Amerika.

foto’s  : sanchez

12 ondersoorten

Roosevelt-wapiti

manitoba-wapiti

Siberische wapiti

sichuanwapiti

Tule-wapiti

merriam-wapiti

tiensjan-wapiti

tibethert

Rocky Mountain-wapiti

oostelijke wapiti

oessoerihert

hangoel