familie

Kangoeroeratten

potoroidae - potoroids

Kangoeroeratten of ratkangoeroes zijn een familie klimbuideldieren die dichte familie zijn van de kangoeroes en de muskuskangoeroeratten.  Vroeger kwamen ze voor in gans Australië.  Nu vind je ze enkel nog aan de kust en enkele eilanden in de buurt.  Dat komt omdat er veel bossen worden vervangen door weilanden.  Maar ook vele katten en vossen aten kangoeroeratten op. 

Ze lijken goed op kangoeroes en hebben ook lange achterpoten en kleine voorpoten.  Hun vacht is geel tot zandkleurig en grijs tot bruin.  Ze worden 20 tot 50 centimeter groot met een staart van 30 centimeter.

Het zijn nachtdieren die leven in bossen of plaatsen waar veel bomen staan.  Tijdens de dag blijven ze liever in hun nest dat gemaakt is van gras en twijgjes.  Het zit meestal in een holle boomstam of onder afhangende takken.  Om het nest te bouwen, sleuren ze bladeren en takjes met hun staart mee.  Soms gebruiken ze ook het hol van andere dieren.  De dieren leven meestal alleen of in losse groepjes.  Ze kunnen net als de kangoeroes lopen op 4 poten, maar vluchten weg al springend op hun achterpoten. 

Ze eten insecten, larven en wormen, maar ook planten die niet groen zijn.  De groene delen kan hun maag niet malen.  Drinken hoeven ze niet te doen, want het sap uit de planten is genoeg drinken voor hen.  Net als de andere klimbuideldieren hebben ze een flinke buidel met vier tepels erin.  Als het jong geboren wordt, kruipt het naar de buidel waar het verder opgroeit.  Als het de buidel verlaat, komt er een nieuw jong dat naar de buidel kruipt.  De dieren worden 4 tot 8 jaar oud.

foto’s : noodle snacks

soorten

rode kangoeroerat

gilberts potoroe

borstelstaartkangoeroerat

Tasmaanse borstelstaartkangoeroerat

langneuspotoroe

woestijnkangoeroerat

grootpootpotoroe

lesueur-borstelstaartkangoeroerat

breedkopkangoeroerat