geslachtengroep

Vliegende eekhoorns

pteromyini - flying squirrels

Vliegende eekhoorns zijn knaagdieren die behoren tot de familie van de eekhoorns.  Je vindt ze in Noord-Amerika, Europa en Azië.  In Indonesië leven de meeste soorten.  De bekendste is wel de Europese vliegende eekhoorn.  Ze zijn dichte familie van de boomeekhoorns en hebben een vlieghuid tussen de voor- en achterpoten waardoor ze kunnen zweven op de lucht.  Echt vliegen kunnen ze niet.  De staart is lang en ruig en dient om te sturen tijdens de vlucht.  In goede omstandigheden kunnen ze een afstand tot 50 meter afleggen in de lucht.  Landen gebeurt loodrecht op de stam van een boom en remmen met de vlieghuid gespreid.  Ze hebben ook scherpe klauwen waarmee ze verder klimmen in de bomen.  Met hun grote ogen zien ze ook prima in het donker. 

De eekhoorns leven in wouden en voeden zich met noten, vruchten en insecten. Hun nest bouwen ze in een holle boom en bestaat uit takken. Hierin slapen ze en worden de jongen groot gebracht. Het is voor hen iets makkelijker om aan vijanden te ontsnappen dan andere eekhoornsoorten. Door hun vliegkunsten zitten ze zo in een andere boom. Enkel voor uilen en andere roofvogels is ontsnappen wat moeilijker.

foto’s : moscowzoo, jinsuk kim

11 soorten

vliegende eekhoorn

rotsvlieghoorn

winstons pijlstaartvlieghoorn

Noord-Amerikaanse vliegende eekhoorn

Canadese vliegende eekhoorn

grote vliegende eekhoorn

panamadwergeekhoorn

witkelige vliegende eekhoorn

tagoean

namdaphaglijvlieger

Javaans pijlstaartvlieghondje