geslacht

Rolstaartberen

kinkajou - potos flavus - honey bear

De rolstaartbeer wordt ook wel de kinkajoe genoemd.  Het is een klein zoogdier dat hoort tot de familie van de kleine beren en de enige soort binnen het geslacht van de rolstaartberen.  Ze komen voor in Zuid-Amerika.  Vooral hun staart valt op.  Die is groot en stevig en kan gebruikt worden als grijpstaart.  Met zijn ronde kop en kleine ronde oortjes ziet hij er wel schattig uit.  Hun vacht is erg kort en lijkt op fluweel.  Ze hebben scherpe nagels.  De dieren worden ongeveer 23 jaar oud en leven in de regenwouden, de rivierbossen en de nevelwouden.  Soms zijn ze tot een hoogte van meer dan twee duizend meter hoog te vinden. 

Ze houden van zoete dingen en lusten daarom erg graag vruchten en fruit.  Dat is het enige waar ze zich dik in kunnen eten.  Honing, nectar en noten zijn ook een lekkernij voor hen.  Hij pakt de vruchten met zijn voorpoten die lijken op kleine handjes.  Hun tong is erg lang en wordt gebruikt om het vruchtvlees uit het fruit te likken.  Maar ook kleine insecten worden van tussen de boomschors gehaald met hun tong.  Ook bijennesten worden op dezelfde manier geplunderd.  Af en toe wordt zelfs eens een kikker of klein vogeltjes gegeten. 

De dieren leven in de boomtoppen en wel vooral in de nacht.  Zijn staart wordt gebruikt voor zijn evenwicht of om takken vast te grijpen.  Hij kan zelfs aan zijn staart hangen om aan vruchten te komen.  De rolstaartberen leven in troepen van 10 tot 15 dieren samen.  Het geluid dat ze maken lijkt op geblaf.  Als ze slapen, liggen ze opgerold met hun voorpoten voor hun ogen. 

foto’s : unknown