soort

De poolhaas

arctic hare - lepus arcticus

De poolhaas is een soort haas met een grijsbruine vacht in de zomer en een witte vacht in de winter. Je herkent ze ook aan hun zwarte oorpuntjes en zwarte voetzolen. De poten zijn vrij groot zodat ze minder makkelijk in de sneeuw wegzakken. Ze worden 40 tot 60 centimeter groot met een korte staart. Je vindt de dieren op rotsachtige plaatsen, hellingen en spleten. Vooral in de winter zie je ze in grote groepen samen om lekker te rennen tegen elkaar. Dat zijn soms groepen van meer dan 300 dieren.

De hazen leven van gras, kruiden, knoppen, schors, bessen, maar ook zeewier. Zelfs kleine diertjes en aas worden gegeten. Tijdens de paartijd lopen de mannetjes uren per dag achter de vrouwtjes aan, bijten ze in de nek tot bloedens toe. Drie keer per jaar krijgen ze een nestje van 1 tot 8 jongen. Het nest is gewoon maar een kuil achter enkele stenen. Er wordt wat gras, haar en mos opgelegd om het zachter te maken.

Je vindt de poolhazen op de toendra van Noord-Amerika en Groenland.  Ze kunnen daar prima tegen de erg strenge winters.  Tot de vijanden horen de sneeuwuil, de wolf, de ijsbeer, lynxen en de mensen. 

foto’s : us fish & wildlife, steve sayles, ansgar walk