soort

De tijger

panthera tigris - tigers

De tijger is een echt roofdier en behoort tot de grote katachtigen.  Hij is de sterkste, grootste en gevaarlijkste kat ter wereld en kan wel 300 kilogram wegen en tot 3 meter groot worden.  Daar is een leeuw maar klein tegen.  Hij houdt wel van water ; dat is wel anders dan die kat bij jou thuis.  De tijger kan 10 kilometer zwemmen en hij kan duiken.  Ze bereiken een leeftijd van 25 jaar.  Het is een ook heel goede springer : wel 12 meter ver en 9 meter hoog.  Sommige tijgers zijn al uitgestorven, maar er bestaan nog zes soorten in het wild.

Tijgers zijn echte vleeseters.  Ze vangen het liefst grote dieren als herten, buffels, olifanten, krokodillen, slangen, vissen, vogels, schildpadden, vee, neushoorns, hyena’s, nijlpaarden, haaien, zelfs mensen en nog veel meer.  Sommige tijgers eten honden en beren. Tijgers gaan elke nacht op jacht, maar vangen maar één grote prooi per week.  Daar eten ze dan een paar dagen van.  Daarna verbergen ze hun prooi weer met de open gescheurde kant omlaag en met wat takken en bladeren erover.
Het zijn echte sluip-jagers.  Rennen kunnen ze niet zo goed en vooral niet zo lang.  En hun prooidieren (zoals herten) kunnen dat wel. Dus sluipt de tijger voorzichtig op zijn prooi af.  Tegen de wind in, zodat het slachtoffer hem niet kan ruiken.  Liefst komt hij heel dichtbij, tot op een meter of tien.  En dan stort hij zich in een paar sprongen op zijn prooi.  De tijger houdt zich vast met zijn klauwen en bijt het dier in de nek of de hals tot het dood is.

De meeste tijgers leven nu nog in India.  De mensen daar hebben een slimme truc verzonnen.  Als ze het bos in gaan, zetten ze een masker op hun achterhoofd.  Tijgers vallen nooit een dier of mens van voren aan maar altijd in de rug.  En met een ‘gezicht’ op je achterhoofd kun je de tijger foppen.

In China denken mensen al jaren dat je van de lichaamsdelen van een tijger goede medicijnen kan maken.  Gelukkig gebruiken de meeste mensen geen tijger-medicijnen meer.  Maar sommige wel en die willen daar veel geld voor betalen.  Daarom zijn er nog steeds stropers die tijgers doden.  Daar staan hoge boetes op.

Tijgers hebben een groot gebied nodig om te jagen.  Daar moeten genoeg herten en andere prooidieren leven.  En de tijgers uit het regenwoud voelen zich alleen in het bos thuis.  Als het bos verdwijnt, verdwijnen ook de tijgers.

foto’s : svd molen, mila zinkova, mayank katiyar, monica betley

9 ondersoorten